08/09/2017

Terwijl je nog bij de ene baby staat te fotograferen, opgeroepen worden voor nóg een bevalling. En dan ook nog een extra bijzondere. Therese was namelijk zwanger van haar tweede tweeling! Ik was in Tilburg en moest naar Hoogeveen. Dat is wat je noemt een uitdaging. Inmiddels was duidelijk dat de tweeling aan het begin van de middag geboren zou worden met een keizersnede.

Toen ik aankwam in het ziekenhuis liep ik op de gang de gynaecoloog tegen het lijf. Zij vertelde me dat ze iedereen die aanwezig zou zijn op de O.K. al had gesproken en dat iedereen toestemming had gegeven om gefotografeerd te worden. Super, want in lang niet elk ziekenhuis mag een fotograaf überhaupt mee naar de operatiekamer. Ik ging eerst nog even de kamer binnen waar Maurits en Therese met gezonde spanning zaten te wachten om opgehaald te worden. Door de afstand hadden Therese en ik wel veel app-contact gehad, maar we hadden elkaar nog nooit ontmoet. We lachten samen nog even toen Therese me vroeg of ik ze, als Brabantse, wel kon verstaan.

Een verloskundige kwam het infuus prikken en toen was het tijd om naar de O.K. te gaan. Samen met een verpleegkundige reed Maurits het bed door de gangen van het ziekenhuis. Nadat Maurits en ik ons in een pak hadden gehesen en een haarnetje ophadden, maakten we kennis met de anesthesist en de verpleging. Therese werd alvast meegenomen naar de O.K. voor een ruggenprik, Maurits wachtte voor de deur tot ook hij naar binnen mocht. Stiekem vond ik het best spannend, want het was de eerste operatie die ik ging zien. Maar eenmaal op de operatiekamer legde een verpleegkundige precies uit wat iedereen deed en waar ik wel en niet mocht komen. Omdat er twee baby’s geboren gingen worden, koos ik twee plekken uit waar ik ging staan. Bij de eerste baby stond ik aan het voeteneind van de operatietafel. Al snel ging het doek voor de hoofden van Maurits en Therese omlaag en zagen zij hun dochter geboren worden: Bo! Zij werd meegenomen voor de eerste controles door de kinderarts. Ik liep snel naar de andere kant en daar zag ik een minuut na Bo, Robin geboren worden. Twee gezonde meiden. Al snel kreeg Therese, Bo naast zich liggen en Maurits hield Robin in zijn armen. Therese kon blijven kijken, naast én achter zich. Robin zat nog onder een flinke laag huidsmeer, terwijl Bo helemaal ‘schoon’ was. Handig om de twee meiden uit elkaar te kunnen houden.

Op de verkoeverkamer dronken Bo en Robin samen aan de borst. Bijzonder om te zien! Daarna was het tijd om terug naar de afdeling te gaan. Maar een moeder in bed, twee meiden in een couveuse, een trotse vader en een verpleegkundige: dát pastte niet in de lift. Maurits had de eer om eerst met de tweeling naar boven te gaan. Toen Therese er niet lang daarna ook was, werden de Bo en Robin gemeten, gewogen en aangekleed. Klaar om hun trotse broer en zus, de andere tweeling, samen met hun oma te ontvangen.

Maurits en Therese: gefeliciteerd met jullie prachtige dochters Bo en Robin!

*Alle foto’s zijn geplaatst met toestemming van de mensen die erop staan (medisch personeel en ouders).